Tu ja- Edyta M.
Kuchnia to jest miejsce, którego należy unikać i to zdecydowanie. Chyba , że jakaś dobra dusza chce nas nakarmić Podstawowymi czynnościami w kuchni są: tłuczenie naczyń (tych , które da się stłuc), rozlewanie wszelkich płynów i upuszczanie tego co nie ucieknie. Jeśli chodzi o gotowanie, to czynność wykonywana z obrzydzeniem. Pełna zamrażarka mrożonek z Lidla zapewni wikt całej rodzinie na czas bliżej nieokreślony. Wg mnie gotowanie to ogromne marnotrawstwo czasu. Przecież to mogą zrobić za nas inni. To samo dotyczy ciast. Nie jestem w stanie upiec tak małego kawałka jaki mogę kupić. Upieczenie całej formy to u nas równa się karmieniu kur u sąsiada. Ugotowanie ziemniaków tak samo. Pod względem żywieniowym posiadam cudowną rodzinkę. Jestem zwolenniczką opinii, że gotować powinni mężczyźni, bo to oni w historii byli i są największymi kucharzami.
Admin
Do³±czy³: 11 Lip 2007 Posty: 410 Sk±d: polska
Wys³any: 2009-12-09, 23:00
Dzięki Eleghinn za przepis
Ehhh biedny Michał... no chyba że lubisz gotować Za to Edyta to się ustawiła
Ale wiesz Edyta zawsze możesz zrobić ciasto to my je po treningu chętnie zjemy :D
No właśnie Edyta zamiast kotkom i sąsiadom przynieś na dojo
Cytując pewien film : .... ah nie będę przeklinał.
A na marginesie dawno mnie tu nie było i przeczytałem sobie cały dział i wiecie co ? tu jest 9 fantastycznych przepisów na różne różności , a święta idą .
Dział jest rewelacyjny
Zachęcam wszystkich do wrzucania kolejnych świątecznych przepisów. Jakie macie pomysły na karpia ?
Ja mogę się podzielić na łososia !
Kuchnie świata:Meksyk
Czy robiliście kiedy tortille..?
Powiem krótko,jak my to jemy.
Najpierw,naleśniki.
Uwaga:Zamiast mleka czy wody-dać puszkę piwa,jaja,więcej mąki,zmiksować,smażyć na oliwie.
Pokroić kurczaka,podsmażyć z cebulką,pieczarkami,dodać Uncle Bena z chili lub wersję meksykańską,będzie prawdopodobne z czerwoną fasolą,jak kto lubi.Dusić pod przykryciem.
Sałata,lub kiełki pszenicy,coś zielonego.
Ser Gouda zetrzeć na tarce.
Et voila,zawijamy w rulon,lub trójkąt,smacznego!
To ja zachęcę do spróbowania czegoś węgierskiego.
Bez obaw nie musi być bardzo ostre.
Jeżeli zostanie wam ugotowany ziemniak to już jest od czego zacząć.
Do tego 20 dkg mąki 1,5 dkg drożdży cukier i sól
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku 1/2 szklanki z odrobiną cukru zostawić na 15 minut.
Rozgnieść ziemniaka.
Wlać drożdże do mąki dodać ziemniaka, łyżkę oleju posolić i wyrobić .
Wyrobione ciasto zostawić na godzinę by wyrosło
W tym czasie można zrobić sos czosnkowy.
4-6 ząbków czosnku utrzeć z łyżeczką soli i cukru i zalać 1/4 szklanki wrzątku po 15 minutach odcedzić. Uzyskujemy w ten sposób esencję czosnkową, którą możemy dodać do śmietany, jogurtu, oliwy itp.
Jeśli ciasto wyrosło to urywamy z niego kawałki formujemy w paluchach cienkie placki, wrzucamy na gorący olej i smażymy na złoty kolor.
Jemy jak chcemy byle gorÄ…ce .
Polane śmietaną, posmarowane sosem czosnkowym, posypane żółtym serem lub na słodko
Można również przeciąć je na boku rozchylić i napełnić jak pitę czymś dobrym np smażoną cebulą.
No to Michał wrzuć to jakiś przepis
Swoja specjalność
Oss
Owoce morza czyli małże.
1 kg świeżych małży (makro) 20pln
2 młode cebule
150 ml bulionu
150 ml białego wina
czosnek wg uznania (im więcej tym lepiej )
pieprz i sol.
Małże umyć przejrzeć wywalając zepsute(otwarte, nieruchawe, a zwłaszcza zalatujące)
Przy moich się przestraszyłem bo były wszystkie otwarte ale po polaniu zimną woda zaczęły się zamykać.
Przygotować sos:
Posiekany czosnek przesmażyć na oliwie, dodać posiekaną cebulkę i zeszklić.
Dodać biulion i chwilę potrzymać.
Małże wrzucić na chwilę (2 min) do wrzącej posolonej wody aż się otworzą.
Wyjąć, wyrzucić zamknięte.
Przesypać do sosu dodać wina i dusić 10 min często mieszając.
Podawać w muszlach polane sosem z bagietką, którą wyjadamy sos.
Białe wino konieczne!!
Koszt ok 25-30 zł dla 2 osób
Koszt wina ......nieznany
Zdjęcia przed zjedzeniem nie zdążyłem zrobić
Tak wyglÄ…da po
haha świetny przepis, najpierw wywalić zepsute(otwarte, nieruchawe, a zwłaszcza zalatujące), a następnie wyjąć, wyrzucić zamknięte. To ile zjemy z 1kg:p ?
to jest instrukcja postępowania.
Do kupy wywaliłem 3 i to te po obgotowaniu bo się nie otwarły.
Gdybym miał się zatruć to już bym o tym wiedział.
Nieświeże małże działają szybko
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach