Z rozkoszą. Prosiłbym tylko o podanie numeru SW i może tytułu. Przejrzałem to szczątkowe archiwum na stronie "Sztuk Walki", ale nie są tam nawet podani autorzy.
czy możnaby powiedzieć,że dzwignia ikajo i kotegaeshi mają wspólny kąt nacisku ręki do przedramienia,czyli prostopadły,dodatkowo przy tej drugiej skręt...?
czy możnaby powiedzieć,że dzwignia ikajo i kotegaeshi mają wspólny kąt nacisku ręki do przedramienia,czyli prostopadły,dodatkowo przy tej drugiej skręt...?
Tym razem myślę na temat ju-wazy.
Wszystkie ju-wazy bardzo mi siÄ™ podobajÄ….
Ze względu na szybkość,dynamikę,refleks,wiedzę,co planuję wykonać,timing,zanchi,no jednym słowem,dla mnie wyzwanie.
Są ju-wazy jakby łatwiejsze,i są trudniejsze,jak np. dla mnie zaczynające się od royote muchi.
Sensei na ostatnim treningu powiedział(ja przynajmniej tak zrozumiałam),że ważniejszy jest timing,niż bardzo techniczne wykonanie.
I teraz mam pytanie,ale tak w odniesieniu do mnie.(i moich aktualnych możliwości)
Gdy koncentruję się na zapamiętaniu techniki,ciężko mi jeszcze przyłożyć się do timingu,zwłaszcza,że jest on na poczatku.Czy może właśnie mam położyć nacisk na timing,a resztą martwić się pózniej...?(fakt,że to pózniej to będzie po sekundzie).A na koniec muszę pamiętać o zanchi...
Nie jest łatwo,ale,podkreślam,jest to bardzo fajne,więc może jakieś wskazówki?
Zadaniem shite jest utrzymać uke w ruchu. Nie możesz dopuścić do tego by uke miał stabilną - statyczną pozycje w czasie ataku lub po nim.
Jeżeli pozwolisz by uke po ataku stał pewnie na obu nogach to potem musisz używać siły by go z powrotem wprawić w ruch.
Przy pierwszej jiu waza - mune muchi uke ma mieć tylko tyle czasu by złapać a Ty jeszcze wtedy gdy porusza sie w twoim kierunku musisz zacząć wykonywać technikę robiąc wytrącenie np w ikajo, technikach z taino henko lub rzut np w aiki nage lub kubi nage.
Sensei na pewno zwracal wam uwage, że w każdej technice są fazy szybkie (początek - wytrącenie) i spokojniejsze w czasie których wykonujesz przygotowanie do rzutu, który znowu jest dynamiczny.
O wiele łatwiej robi się techniki w jiu waza niż w wersjach egzaminacyjnych, choć na początku to bardziej wygląda to, ze shite "przewrócił" uke niż że wykonał dobrze technikę po której uke został rzucony.
No i zanshin no ten też jest bardzo ważny bo pokazuje, że to Ty wykonałaś technikę do końca cały czas panując nad sytuacją.
mam prośbę można poprosić o dokładną istrukcjię wykonywania kihon dosy
Danijo
Do³±czy³a: 14 Mar 2009 Posty: 113 Sk±d: PorÄ™ba
Wys³any: 2015-04-12, 10:19
Pozwolę sobie zamieścić tutaj link z YT. Polecam obejrzeć bo jest w nim zawarta, tak myślę, dobrze wytłumaczona i pokazana podstawa. Wszystko w jednym miejscu.
Kihon dosa tłumaczona jest od mniej więciej od 10:15 do 28:25.
Co prawda odbywa się to w języku angielskim ale film jest nagrany bardzo dobrze, więc można zobaczyć co się dzieje.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach