Jōdō to sztuka walki kijem jo. PowstaÅ‚a w XVI wiecznej Japonii jako kombinacja technik yari (włóczni), naginaty (halabardy) i tachi (miecza). Za twórcÄ™ jōjutsu uznaje siÄ™ Musō Gonnosuke Katsuyoshi (夢想 權之助 勝吉, ur. okoÅ‚o 1605, data Å›mierci jest nieznana) który po przegranym pojedynku z Musashim Miyamoto (宮本武蔵, ur. 1584, zm. 1645) udaÅ‚ siÄ™ na wyspÄ™ Kyushu do miasta nazwanego dziÅ› Daizafu, gdzie w ÅšwiÄ…tyni Kamado na Górze Homan oddaÅ‚ siÄ™ 37 dniowej medytacji. Jak gÅ‚osi legenda w ostatniÄ… noc doznaÅ‚ oÅ›wiecenia - objawiÅ‚o mu siÄ™ Bóstwo pod postaciÄ… dziecka z tymi sÅ‚owy "maruki o motte, suigetsu o shire" ("trzymajÄ…c okrÄ…gÅ‚y kij poznaj splot sÅ‚oneczny"). Po tej przepowiedni Gonnosuke poÅ›wiÄ™ciÅ‚ siÄ™ opracowaniu technik dla kija, który nazwaÅ‚ jo. Kij jo różniÅ‚ siÄ™
wymiarami od kiji używanych ówczesnych szkoÅ‚ach walki - byÅ‚ krótszy i cieÅ„szy, co umożliwiaÅ‚o opracowanie szybszych technik i postawienie nacisku na precyzjÄ™ ruchu. Oryginalne wymiary jo to Å›rednica 8 bu (ok. 2,42 cm) a dÅ‚ugość 4 shaku, 2 sun i 1 bu (ok. 127,6 cm). BazÄ… dla późniejszej szkoÅ‚y Shintō Musō-ryū jōjutsu byÅ‚ "system piÄ™ciu tajemnych metod” gdzie Gonnosuke zawarÅ‚ wszystkie techniki wÅ‚asnego stylu walki. Wiadomo, że w późniejszym czasie zostaÅ‚ on nauczycielem sztuk walk klanu Kuroda z północnej części wyspy Kiusiu, gdzie rozwijaÅ‚ wÅ‚asnÄ… szkołę i gdzie jōjutsu nauczane byÅ‚o tylko wewnÄ…trz klanu aż do poczÄ…tku XX wieku.
W latach 60-tych XX wieku by rozpropagować idee jōdō wÅ›ród ćwiczÄ…cych kendo, Shimizu Takaji postanowiÅ‚ stworzyć zestaw 12 form z jo reprezentujÄ…cych główne idee szkoÅ‚y i przedstawić je w OgólnojapoÅ„skim ZwiÄ…zku Kendo (Zen Nihon Kendo Renmei). W 1969 Shimizu (strona z mieczem - tachi) oraz Otofuji Ichizo (strona z kijem - jo) po raz pierwszy zaprezentowali na pokazie publicznym kata Seitei Jōdō. W Seitei Jō trzeba opanować 12 technik podstawowych (kihon dosa) na bazie których zbudowane jest 12 form treningowych (kata). Strona z mieczem nazywana jest tachi (uchi) i podczas treningu formalnie peÅ‚ni rolÄ™ nauczyciela uczÄ…cego stronÄ™ używajÄ…cÄ… kij jō (shi). Zawody i egzaminy przeprowadzane pod egidÄ… ZNKR oparte sÄ… w wiÄ™kszoÅ›ci na technikach seiteigata, znajomość starej szkoÅ‚y wymagane jest dopiero przy egzaminach
na wysokie stopnie dan.
Przedstawiam krótką fotorelację z III Mistrzostw Polski , które odbyły się 22 marca 2009r
Komisje sędziowska tworzyli :
Jock Hopson (UK) 7 Dan Jodo Renshi
Chris Mansfield (UK) 7 Dan Renshi
Chris Buxton (UK) 6 Dan Jodo Renshi
Takao Momiyama (Szwecja) 6 Dan Jodo Renshi
Jef Heuvelmans (Holandia) 6 Dan Jodo
Ukłon Sensei w kierunku publiki
A tych dwóch Panów poznajecie
I co...?
Może chcielibyśmy potrenować w Szkole Seimeikan Jodo ?
Piszcie co o tym myślicie ...
Do³±czy³: 26 Mar 2008 Posty: 397 Sk±d: Tarnowskie Góry
Wys³any: 2009-03-22, 21:15
Oczywiście fotki świetne, tak jak zwykle
Co do spróbowania swoich sił w jo, to powiem, że mogło by to być ciekawe przeżycie... Taki trening na pewno wspomagał by nasze aikido i shinkendo. Problemem może być jedynie czas, gdyż znając naszego Sensei, jeszcze by nam regularne treningi z jo wprowadził
Moje zdanie: Zajmować się tym regularnie raczej nie... Wstawki, bądź seminarium, nie jest takim złym pomysłem...
Do³±czy³: 15 Lip 2007 Posty: 222 Sk±d: z klawiatury
Wys³any: 2009-03-23, 17:57
Bardzo chętnie bym potrenował, tym bardzie, że jo jest chyba najłatwiejszą bronią do znalezienia w otoczeniu. A im więcej my wiemy tym dla nas lepiej a gorzej dla naszych przeciwników
Ja osobiście bardzo chciała bym spróbować. Na pewno jo jest lżejsze w posługiwaniu się, również poręczniejsze niż bokken, a wiec z przyjemnością każdy pewnie wziąłby do ręki właśnie tę broń. Tak jak pisze Kamil, jestem pewna, że czasu na regularne treningi by nie było, natomiast organizowanie co jakiś czas seminariów pod tym kierunkiem było by świetnym pomysłem Zawsze myślałam o tym, ze fajnie by było pomachać sobie umiejętnie kijem Wiec jestem ZA.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach