Uff . Tak wiem, zaraz mnóstwo ludzi powie co wspólnego z Aikido ma gotowanie lub jakieś koraliki.....
No tak można oczywiście powiedzieć ale ja wtedy powiem, że taki ktoś nie rozumie Aikido. Albowiem Aikido to nie tylko 2 godziny treningu i finał, Aikido to niekończący się trening , na tatami, w domu, w pracy, w szkole , wszędzie.
A jeżeli tak to Aikido otacza nas i jest zawsze z nami - jest wszędzie i nigdzie, jest wszechświatem i najdrobniejszym jego elementem.
A więc jest również gotowaniem czy też koralikami.
Poza tym jedni w czasie wolnym, skręcają koszyki wiklinowe, inni lepią gliniane garnki, jeszcze inni wyrywają kwadratowe płyty chodnikowe i zastanawiają się czemu jak się je wrzuci do wody to wychodzą kółka, a jeszcze inni po prostu gotują .
I ten temat powołuje się do życia właśnie dla tych , którzy lubią gotować
A na marginesie prawdziwy mężczyzna powinien u mieć gotować.....
Hmmm nikt jeszcze w tym temacie nie zabrał głosu ... to może dlatego , że dopiero dziś ruszyło forum.
Jest niedziela właśnie skończyłem przyrządzać niedzielny obiad, który aktualnie się dusi. MOja żona i córa całe szczęśliwe , że gotuje !!
Ja teraz czekam i pije browara, a moja wołowina po Huzarsku duszona w sosie piwnym będzie jeszcze dochodzić przez jakąś godzinkę. To jest żarełko z najwyższej półeczki.
Jeżeli ktoś chciałby błysnąć i jest zainteresowany przepisem na moje danie to nie ma sprawy.
No nic muszę pilnować żeby mi domownicy nie wyżarli sosu i cebuli
Hmmm jedzonko i browarek to jest to. Ja wczoraj mialam przyjemnosc byc na grillu, pysznosci bylo wiele, pieczonki, steki, kielbaski i zeberka (mojej roboty) ktore byly przepyszne (macerowaly sie cala dobe w mieszance z miodu, musztardy, ukrainskiej wodki (nazwy nie pamietam, ale po prostu takiej z plywajacymi papryczkami) i wielu, wielu przypraw.
Palce lizac!
Gotowanie i jedzenie to rowniez sztuka.
Pozdrawiam
No No nie tylko można dobrze pojeść ale i od razu dobrze napić jedząc
To ja bym reflektował droga koleżanko na ten przepis
A tak na marginesie - już ponad 800 razy odwiedzano to forum i jak do tej pory nikt więcej poza naszą dwójką nie wpisał się w tym temacie ... ? Jest to jakby nie było zastanawiające.
Przecież nikt mi nie powie, że większa część naszego społeczeństwa częściej żywi się jedząc MacŚcierwo miast ważyć solidna śląska potrawa ;-)
Ludzie gotujcie i dzielcie siÄ™ przepisami.
Zwiększanie kultury osobistej od pra człowieka zaczynało się zawsze od poszerzania menu
ostatnio robiłam zupe pomidorową...jak na pierwszy raz była dobra nawet..babcia mi pomagałaa więc nie było problemu..;P
a tak na marginesie..
to racja mężczyźni powinni umieć gotować ;P u mnie w domu to sie sprawdza tata gotuje lepiej od mamy ale cii...;P
Pozdro..;)
mariusz
Do³±czy³: 28 Lip 2007 Posty: 36 Sk±d: z klawiatury
Wys³any: 2007-07-28, 15:33
:D ja tam osobiście wole jeść, niż gotować ale skoro o tym mowa to teraz non toper siedze w krakowie , a że nic mi sie nie chce robić twórczego co zajeło by dużo czasu, robie po prostu dzień w dzień frytki :P <mniam> moje ulubione danie:PP
No moich potraw lepiej nie prubować.To tak jak byście zdetonowali bombe hehehehhee.
A tak na serio to dla siebie z ryżu coś ustukam i raczej ja tylko to jem(wynalazki ) a na tradycyjne dania nikt sie nie skarży.Smakują żonce.
;-) Witajcie to jest temat swietny ja jestem technologiem zywienia i na gotowaniu sie znam a co do własnych specjałow to posiadam takie.Poruszmy temat kuchni roznych narodow ja osobiscie gustuje w trzech typach kuchni sa to meksykanska,chinska i włoska a z właszcza pasta oznacza to po włosku makaron uwielbiam eksperymenty kulinarne.Przy okazji tego chciałbym powiedziec cos o zywieniu sie w restauracjach typu fast food moze te jedzenie wydaje sie dobre ale tak naprawde nie dostarczy nam pełnowartosciowej energii,tak wiec pamietajmy by czesto nie jadac w tego typu restauracjach. Jesli juz jesc to cos porzadnego pozywnego a nie napychac sie hamburgerami czy czyms w tym stylu. Ale ktos powie jato lubie jesc albo jestesmy gdzies i mamy cos szybko zjesc owszem w tym wypadku mozna, ale starajmy sie jesc posiłki pełnowartosciowe ktore dostarczaja te wysokoenergetyczne i wartosciowe składniki . Tyle na dzisiaj jesli ktos chce przepis na jakas diete to niech napisze posta to ja mu odpowiednia ułoze pozdrowionka dla siedzacych na Hyde Parku oss wojownik
Admin
Do³±czy³: 11 Lip 2007 Posty: 410 Sk±d: polska
Wys³any: 2007-08-02, 08:25
Ale Wojownik musisz stwierdzić że frytki w Mierzęcicach są najlepsze Z sosem czosnkowym mniam Ewentualnie pierogi
No nareszcie ......
No to mamy teraz w swoich szeregach fachowca od gotowania
Teraz liczę Wojownik na twoje specjały , że podzielisz się jakimś przepisem.
Na początek jakbyś rzucił coś z Chińszczyzny - wiesz ryż , mięso i sos. Chętnie bym w tą niedzielę ugotował coś dla żony i córki.
Ja też bardzo chętnie nauczę si e czegoś bo do tej pory moje dania z ryżu wyglądają jak wsad do pocisku altyleryjskiego .
Jeżeli ktoś ma jakieś przepisy i chciał by się podzielić to prosił bym maila lub tutaj na forum ;-)
Z gory dzieki
Witajcie tu wojownik podam wam jak chcieliscie jeden z moich chinskich specjałow ...................A oto przepis na wieprzowinke na słodko-kwasno ............................Mieso opłukac i pokroic w kostke skropic je magi, osdstawic je na 15 min.Odlozyc łyzeczke maki ziemniaczanej.Reszte z maka pszenna wymiszac z 0,5 szklanki wody,proszkiem do pieczenia, 0,5 łyzeczki i 0,5 łyzeczki oleju. Białko ubic wymieszac z ciastem .Rozgrzac olej.Kawałki miesa moczyc w ciescie smazycdo zrumienienia sie .Ananas pokroic w kostke,papryke,marchew,cebule i czosnek posiekac. Na osobnej patelni rozgrzac ojej ulozyc warzywa i ananas smazyc 5 min. Ocet utrzec z kurem magi ketchupem (ok 2 łyzki ) sokiem z ananasa (ok 2 łyzki) i odłozona maka ziemniaczana .Wlozyc do warzyw ,zagotowac wymieszac z miesem .................Podawac z ryzem w curry SMACZNEGO OSS WOJOWNIK
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach