Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Gotowanie
Autor Wiadomo¶æ
michalm


Do³±czy³: 05 Pa¼ 2008
Posty: 478
Sk±d: Siemonia
Wys³any: 2009-12-09, 21:39   

Tu ja- Edyta M.
Kuchnia to jest miejsce, którego należy unikać i to zdecydowanie. Chyba , że jakaś dobra dusza chce nas nakarmić ;) Podstawowymi czynnościami w kuchni są: tłuczenie naczyń (tych , które da się stłuc), rozlewanie wszelkich płynów i upuszczanie tego co nie ucieknie. Jeśli chodzi o gotowanie, to czynność wykonywana z obrzydzeniem. Pełna zamrażarka mrożonek z Lidla zapewni wikt całej rodzinie na czas bliżej nieokreślony. Wg mnie gotowanie to ogromne marnotrawstwo czasu. Przecież to mogą zrobić za nas inni. To samo dotyczy ciast. Nie jestem w stanie upiec tak małego kawałka jaki mogę kupić. Upieczenie całej formy to u nas równa się karmieniu kur u sąsiada. Ugotowanie ziemniaków tak samo. Pod względem żywieniowym posiadam cudowną rodzinkę. Jestem zwolenniczką opinii, że gotować powinni mężczyźni, bo to oni w historii byli i są największymi kucharzami. :)
 
 
Admin

Do³±czy³: 11 Lip 2007
Posty: 410
Sk±d: polska
Wys³any: 2009-12-09, 23:00   

Dzięki Eleghinn za przepis :->

Ehhh biedny Michał... no chyba że lubisz gotować ;) Za to Edyta to się ustawiła :)
Ale wiesz Edyta zawsze możesz zrobić ciasto to my je po treningu chętnie zjemy :D :)
 
 
Sebastian ?liwi?ski
Administrator
Sensei SSWS


Do³±czy³: 12 Lip 2007
Posty: 1430
Sk±d: Bytom
Wys³any: 2009-12-09, 23:01   

No to Michał wrzuć to jakiś przepis ;)
Swoja specjalność

Oss 8-)
 
 
Sebastian ?liwi?ski
Administrator
Sensei SSWS


Do³±czy³: 12 Lip 2007
Posty: 1430
Sk±d: Bytom
Wys³any: 2009-12-09, 23:13   

No właśnie Edyta zamiast kotkom i sąsiadom przynieś na dojo :)
Cytując pewien film : .... ah nie będę przeklinał.

A na marginesie dawno mnie tu nie było i przeczytałem sobie cały dział i wiecie co ? tu jest 9 fantastycznych przepisów na różne różności , a święta idą .

Dział jest rewelacyjny :)

Zachęcam wszystkich do wrzucania kolejnych świątecznych przepisów. Jakie macie pomysły na karpia ?
Ja mogę się podzielić na łososia !

Oss 8-)
 
 
Agnieszka
Agnieszka


Do³±czy³a: 03 Lip 2009
Posty: 156
Sk±d: PorÄ™ba
Wys³any: 2010-05-05, 14:32   

Kuchnie świata:Meksyk
Czy robiliście kiedy tortille..?
Powiem krótko,jak my to jemy.

Najpierw,naleśniki.
Uwaga:Zamiast mleka czy wody-dać puszkę piwa,jaja,więcej mąki,zmiksować,smażyć na oliwie.

Pokroić kurczaka,podsmażyć z cebulką,pieczarkami,dodać Uncle Bena z chili lub wersję meksykańską,będzie prawdopodobne z czerwoną fasolą,jak kto lubi.Dusić pod przykryciem.

Sałata,lub kiełki pszenicy,coś zielonego.

Ser Gouda zetrzeć na tarce.

Et voila,zawijamy w rulon,lub trójkąt,smacznego!
 
 
michalm


Do³±czy³: 05 Pa¼ 2008
Posty: 478
Sk±d: Siemonia
Wys³any: 2010-05-05, 15:59   Langosz

To ja zachęcę do spróbowania czegoś węgierskiego.
Bez obaw nie musi być bardzo ostre.
Jeżeli zostanie wam ugotowany ziemniak to już jest od czego zacząć.
Do tego 20 dkg mąki 1,5 dkg drożdży cukier i sól
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku 1/2 szklanki z odrobiną cukru zostawić na 15 minut.
Rozgnieść ziemniaka.
Wlać drożdże do mąki dodać ziemniaka, łyżkę oleju posolić i wyrobić .
Wyrobione ciasto zostawić na godzinę by wyrosło
W tym czasie można zrobić sos czosnkowy.
4-6 ząbków czosnku utrzeć z łyżeczką soli i cukru i zalać 1/4 szklanki wrzątku po 15 minutach odcedzić. Uzyskujemy w ten sposób esencję czosnkową, którą możemy dodać do śmietany, jogurtu, oliwy itp.
Jeśli ciasto wyrosło to urywamy z niego kawałki formujemy w paluchach cienkie placki, wrzucamy na gorący olej i smażymy na złoty kolor.
Jemy jak chcemy byle gorÄ…ce .
Polane śmietaną, posmarowane sosem czosnkowym, posypane żółtym serem lub na słodko :shock:

Można również przeciąć je na boku rozchylić i napełnić jak pitę :devil: czymś dobrym np smażoną cebulą.
 
 
michalm


Do³±czy³: 05 Pa¼ 2008
Posty: 478
Sk±d: Siemonia
Wys³any: 2011-07-05, 09:42   

Sebastian ÅšliwiÅ„ski napisa³/a:
No to Michał wrzuć to jakiś przepis ;)
Swoja specjalność

Oss 8-)


Owoce morza czyli małże.
1 kg świeżych małży (makro) 20pln
2 młode cebule
150 ml bulionu
150 ml białego wina
czosnek wg uznania (im więcej tym lepiej :devil: )
pieprz i sol.

Małże umyć przejrzeć wywalając zepsute(otwarte, nieruchawe, a zwłaszcza zalatujące)
Przy moich się przestraszyłem bo były wszystkie otwarte ale po polaniu zimną woda zaczęły się zamykać.
Przygotować sos:
Posiekany czosnek przesmażyć na oliwie, dodać posiekaną cebulkę i zeszklić.
Dodać biulion i chwilę potrzymać.
Małże wrzucić na chwilę (2 min) do wrzącej posolonej wody aż się otworzą.
Wyjąć, wyrzucić zamknięte.
Przesypać do sosu dodać wina i dusić 10 min często mieszając.
Podawać w muszlach polane sosem z bagietką, którą wyjadamy sos.
Białe wino konieczne!!
Koszt ok 25-30 zł dla 2 osób
Koszt wina ......nieznany ;)

Zdjęcia przed zjedzeniem nie zdążyłem zrobić :shock:
Tak wyglÄ…da po
 
 
Sul893


Do³±czy³a: 28 Cze 2011
Posty: 38
Sk±d: Tarnowskie Góry
Wys³any: 2011-07-05, 10:13   

haha świetny przepis, najpierw wywalić zepsute(otwarte, nieruchawe, a zwłaszcza zalatujące), a następnie wyjąć, wyrzucić zamknięte. To ile zjemy z 1kg:p ?
 
 
michalm


Do³±czy³: 05 Pa¼ 2008
Posty: 478
Sk±d: Siemonia
Wys³any: 2011-07-05, 10:28   

to jest instrukcja postępowania.
Do kupy wywaliłem 3 i to te po obgotowaniu bo się nie otwarły.
Gdybym miał się zatruć to już bym o tym wiedział.
Nieświeże małże działają szybko
 
 
Sul893


Do³±czy³a: 28 Cze 2011
Posty: 38
Sk±d: Tarnowskie Góry
Wys³any: 2011-07-05, 12:28   

W takim razie muszę wypróbować :) Tylko gdzie kupić takie małże?
 
 
michalm


Do³±czy³: 05 Pa¼ 2008
Posty: 478
Sk±d: Siemonia
Wys³any: 2011-07-05, 16:11   

Sul893 napisa³/a:
W takim razie muszę wypróbować :) Tylko gdzie kupić takie małże?

świeże?
Napisałem: makro
Czasem Auchan.
Najbezpieczniej kupować jak przywiozą świeże czyli np w piątek.
 
 
Danijo

Do³±czy³a: 14 Mar 2009
Posty: 113
Sk±d: PorÄ™ba
Wys³any: 2011-08-30, 14:47   

Zna ktoś z was jakiś dobry, szybki, prosty i sprawdzony przepis na krewetki (takie duże)? :)
 
 
Sebastian ?liwi?ski
Administrator
Sensei SSWS


Do³±czy³: 12 Lip 2007
Posty: 1430
Sk±d: Bytom
Wys³any: 2011-08-30, 18:16   

patelnia
olej
ananas (pokrojony)
kukurydza z puszki
papryka w kostkach
50-tka dobrego wian lub wisky

smażyc na wolnym ogniu aż będzie gotowe
potem 10min dusić pod przykrywką.

aha : oregano, gałka muszkatołowa i trochę przyprawy do ryb

Oss 8-)
 
 
Danijo

Do³±czy³a: 14 Mar 2009
Posty: 113
Sk±d: PorÄ™ba
Wys³any: 2011-08-30, 18:43   

Już za dużo składników :) z tego wynika że muszę się wybrać do sklepu a potwornie mi się nie chce... :-/ Jak się zbiorę w sobie to je przygotuję. ;)
 
 
Sul893


Do³±czy³a: 28 Cze 2011
Posty: 38
Sk±d: Tarnowskie Góry
Wys³any: 2011-08-30, 22:33   

A gdzie mięso? !
 
 
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl created by enquish from Slums-Attack.org poprawka v1.1 by DRaGoN