Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Gotowanie
Autor Wiadomo
GavieRu
Gosia


Doczya: 19 Wrz 2007
Posty: 82
Skd: Tarnowskie Góry
Wysany: 2007-10-18, 09:28   

Gotowanie? :) Jak najbardziej do mnie zapraszam jeśli o jedzonko chodzi bo uważam że do przygotowania dobrego jedzonka wystarczą chęci i ewentualnie troszkę wolnego czasu :-P Ciasta, pizza domowa, zapiekanki... Co tylko dusza zapragnie! XD A najlepsze to są i tak zupki instant typu Amino :devil: :D Jestem wielką faworytką, choć to totalnie nie zdrowo XD Ahaha! Zapraszam do czytania moich kulinarnych głupotek! :) Już niedługo pierwsza część z pod znaku CIASTA I DESERY <3 To w końcu jedna z niewielu rzeczy która potrafi oprucz Aikido życie osłodzić XD
Oho. Cośik nie chce się wysłać :x Dla mnie wstęp wzbroniony? XD
 
 
tarnawczyk1

Doczy: 02 Lis 2007
Posty: 7
Wysany: 2007-11-05, 12:01   

Witajcie!
Fajnie jest z Wami "pogotować".
Wojownik, podaj swój przepis na chińską zupę z kurczaka (rozmawialiśmy o niej w karczmie, po wycieczce) - teraz w związku z wizytą Sensei Matsuo, zupa jak najbardziej na czasie, no i może jakiś prosty, ale smaczny i sprawdzony sos do makaronu.
Pozdrawiam wszystkich.
 
 
Sebastian ?liwi?ski
Administrator
Sensei SSWS


Doczy: 12 Lip 2007
Posty: 1430
Skd: Bytom
Wysany: 2007-11-06, 00:00   

Szczerze mówiąc mam swoje ulubione potrawy , które gotuje i to raczej nie jest moja. Lecz pomimo wszystko chciałem przypomnieć Wojownik, że ja też czekam na ten przepis !!!

Oss 8-)
 
 
tarnawczyk1

Doczy: 02 Lis 2007
Posty: 7
Wysany: 2007-11-06, 15:58   

Pieczeń po Huzarsku Sensei'a Sebastiana - to po prostu mistrzostwo świata!
Panowie przygotujcie ją dla swoich Pań, a zdobędziecie ich serca na wieki!
 
 
Sebastian ?liwi?ski
Administrator
Sensei SSWS


Doczy: 12 Lip 2007
Posty: 1430
Skd: Bytom
Wysany: 2007-11-06, 23:22   

Cieszę się , że smakowało ;)

Oss 8-)
 
 
GavieRu
Gosia


Doczya: 19 Wrz 2007
Posty: 82
Skd: Tarnowskie Góry
Wysany: 2007-11-23, 16:57   

Ponieważ będzie teraz coraz zimniej i zimniej, więcej śniegu spadnie, a napewno nie tylko ja jestem nadwrażliwa na taką smutną pogodę, więc zaczynam oficjalnie pocieszać innych i angażuję wszystkich w akcję Smakołyki Dojo Tarnowsie Góry&Mierzęcice! :) Oczywiście wszystko, co upieczemy, musi zostać oficjalnie przetestowane przez naszego Bossa :) (jeżeli skończy się to dolegliwościami żołądkowymi lub zaparciem, etc. napewno pojawią się spadki formy również u Naszych adeptów XD Napewno nasz Mistrz, 2dan, o to zadba :) ) Każdy kto ma ochotę się przyłączyć jest jak najbardziej zaproszony!

Zaczniemy może od czegoś łatwego, na słodko oczywiście XD Na wszelkiego rodzaju pizze lub zapiekanki jeszcze czas nadejdzie :) No to tak... <szpera w magicznym zeszycie z przepisami Cioci> <zaznaczam że wszystko było już sprawdzane! PS Nie dodajemy cyjanku i innych „aromatów” XD)
Ciasto na początek. Start! :)


BUTTERMILCH SCHMITTE (tłumaczenie: Kokosane ciacho :) )

Składniki:
-3jaja całe (bez skorupek; jaja przepiórcze się nie nadaja, kiwi też nie)
-4szklanki mąki krupczatki (zapytać w sklepie spożywczym)
-2 + pół szklanki cukru (przypominam: nie dosypujemy prochów i konfetti; kto nie lubi za słodkiego smaku może zmniejszyć ilość cukru) UWAGA: te pół szklanki idzie na masę!
-2 szklanki jogurtu naturalnego (wrzućcie wasz ulubiony, kefir też może być)
-cukier waniliowy (mały woreczek, tak jak są sprzedawane)
-proszek do pieczenia (przypis powyżej obowiązuje! Kilogramowe worki proszku do pieczenia pochodzą z przemutu i są szkodliwe dla biedronek! Szanujmy przyrodę! XD)
-jabłuszka (do wyboru, do koloru; mogą być z wsadką mięsną :) )
-kokos (najlepiej wiórki :) Chyba że ktoś chce wypróbować nowe wiertła zanim postanowi dobrać się do ścian mieszkania, wtedy polecam cały owoc)

Sposób w jaki powinniśmy zabrać się za pieczenie:
Wrzucamy wszystko do miski/gara jakiegoś i mieszamy oporną masę łyżką. Po pozbyciu się grudek możemy pobawić się mikserem. Odkładamy na momencik i zabieramy się za jabłka; mależy je umyć, obrać, pokroić i wyłożyć nimi blachę, którą wcześniej przykryliśmy folią do pieczenia (nie jest niebędna ale ciasto nie przypala się i nie przykleja do blachy). Folię kładziemy stroną błyszcącą do dołu, ponieważ w ten sposób izolujemy ciepło i ciasto upiecze się również w środku --> Nie będzie zakalca! ;) Ciasto wlewamy na jabłka i równomiernia rozsmarowujemy.
Kokos wymieszać z połową szklanki cukru i posypać tym surowe ciasto.

Całość piec w 200stopniach, na złoty kolor. Pilnować!!

Do polepszenia smaku robimy polewę. 1/4litra mleka skondensowanego (niesłodzonego!) należy zagotować z 150gramami masła (zajrzeć na cyferki na opakowaniu i policzyć jaki kawałek odkroić XD) i polać dokładnie CIEPŁE ciasto. Po wystudzeniu ciasta można je obrócić do góry nogami :) (czyli dnem do góry... Nie czepiać mi się tu, że ciasto nóg nie ma! Pewnie już ktoś mu wyrwał! Tu przeciaż sa sadyści! <śmiech>) A teraz nie bijcie mnie bo ten przepis wcale nie mniał być łatwy! :) Haha.

Smacznego! Nie zapomnijcie zabrać kawałka na najbliższy trening! Oss
 
 
Admin

Doczy: 11 Lip 2007
Posty: 410
Skd: polska
Wysany: 2007-12-19, 16:26   

Witam...
Dziwne, jest przed świętami a tu cisza :roll: Szukam jakiegoś fajnego przepisu na ciasto (najlepiej z jabłkami) bądź jakąś sałatkę...
 
 
Sebastian ?liwi?ski
Administrator
Sensei SSWS


Doczy: 12 Lip 2007
Posty: 1430
Skd: Bytom
Wysany: 2007-12-19, 22:03   

Mam kilka bardzo fajnych przepisów na Łososia , ale dużo pisania więc napiszę jak ktoś będzie chciał :-D
Czekam na info !!! To wyłącznie moje przepisy i aby zachęcić to godom wam karminadle z łososia są cudne

Oss 8-)
 
 
GavieRu
Gosia


Doczya: 19 Wrz 2007
Posty: 82
Skd: Tarnowskie Góry
Wysany: 2008-03-07, 14:34   

Jeśli chodzi tak wogóle o gotowanie, to ja najpierw (i przede wszystkim) mam takiego świrka, że zbieram wszelakiego rodzaju przepisy :) Głównie oczywiście na przygotowanie ciast i potraw mięsnych, w końcu co kto lubi, tym zazwyczaj się najbardziej interesuje XD A ja kocham słodycze i jakbym mogła udowodnić to bym też stwierdziła że mam w sobie jakieś geny wampirze bo za mięsem wprost szaleję (śmiech)! Zdrowe jest do tego! I nadaje naszej cerze zdrowszy wygląd, jeśli kogoś tym zainteresuję :p
Co dziwnego ostatnio moja ciotka wyskoczyła z daniem mi właśnie takich powycicanych z gazet przepisów, więc mam tego teraz całe mnóstwo i leżą mi na stole, tworząc malowniczy śmietnik dla niewtajemniczonych XD No cóż :) Ciocia jest wogóle wspaniałą osobą i może zupełnie przypadkiem trafiła w moje gusta, hehe, różne rzeczy zdarzają się na tym świecie! ©
A wracając do tematu... Przepisy takie sobie wklejam do zeszytu (te mniejsze), a większymi zapycham sobie jeden z segregatorów :) Cała reszta [w końcu trzeba mieć troszkę czasu wolnego, żeby uporządkować takie hobby] leży sobie pochowana po kątach. A zbieram je bo zawsze miałam smykałkę do gotowania, bo wiem, ze wszystko od chęci zależy i zaangażowania, a do tego przyda mi się to na przyszłość :D A gdzieś w domu wiem też, że zamieszkują ze mną dwie albo trzy książki kucharskie tak oprócz tego XD Nic tylko wprowadzić się do kuchni :) Kiedyś :) Pozdrawiam!!
 
 
Kamil Cz
Administrator
good guy


Doczy: 26 Mar 2008
Posty: 397
Skd: Tarnowskie Góry
Wysany: 2008-03-26, 19:30   

O Boże, gotowanie... Podziwiam gotujących, gdyż ja mam umiejętności tak marginalne w tymże kierunku, że aż wstyd się przyznawać. Czasem nawet myślę, że wody nie potrafie ugotować :)
Z tych AMBITNYCH potraw to jakoś wyszedł mi omlet :) ... trochę zwęglony na dole, bo trzeba było podobno jakąś inna patelnie wziąźć... :)
Skończyłem się kompromitować :)
 
 
 
Elghinn
Arglwydd sidhe


Doczy: 14 Wrz 2007
Posty: 231
Skd: Gliwice
Wysany: 2008-03-26, 19:35   

Moim największym osiągnięciem jak do tej chwili było zrobienie jajecznicy na maśle. W zasadzie, to mi wyszła jak na pierwszy raz bardzo dobra, ale jednak wolę widzieć w kuchni tatę lub mamę, bo jakoś narazie w swoje umiejętności kulinarne niezbyt wierzę :lol:
 
 
 
GavieRu
Gosia


Doczya: 19 Wrz 2007
Posty: 82
Skd: Tarnowskie Góry
Wysany: 2008-03-28, 12:22   

No, tak też bywa :) Ja jestem skromną mistrzynią jajecznicy, hehe. Ze wszystkim potrafię ją zrobić i nie raz to bardziej na pizzę właściwie wygląda niż taką tradycyjną z jajek paćkę.
 
 
michalm


Doczy: 05 Pa 2008
Posty: 478
Skd: Siemonia
Wysany: 2009-09-22, 14:40   

to nie o gotowaniu, a o jedzeniu
http://sushiumami.com.pl/...categories&id=1
Z nazw zestawów wynika, że to takie sushi dla aikidoki ;)
Jadłem Ikkyo i chwalę sobie.
 
 
Sebastian ?liwi?ski
Administrator
Sensei SSWS


Doczy: 12 Lip 2007
Posty: 1430
Skd: Bytom
Wysany: 2009-09-22, 21:31   

No to zbieraj zamówienia na seminarium w styczniu ! zjemy na tatami.

Bo wygląda dobrze

Oss 8-)
 
 
Elghinn
Arglwydd sidhe


Doczy: 14 Wrz 2007
Posty: 231
Skd: Gliwice
Wysany: 2009-12-09, 20:48   

Ostatnimi czasy trochę grzebałem w poszukiwaniu jakiegoś fajnego przepisu (rodzice w pracy, a coś jeśc trzeba xP), i oto co znalazłem:
Cytat:
Składniki:
- 6 jajek
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka granulowanego bulionu dashi
- szczypta soli
- 2 łyżeczki sosu sojowego
-2-3 łyżki wody

Przygotowanie:
1) Składniki wymieszaj.
2) Smaż na kwadratowej patelni (japończycy mają specjalne patelnie do tamago) lub na blasze do pieczenia w następujący sposób.
3) Wlej na patelnię i rozsmaruj cienką warstwę ciasta.
4) Gdy się usmaży, zroluj je i odsuń na brzeg patelni.
5) Wlej kolejną warstwę ciasta, gdy się zetnie zroluj wokół pierwszej.
6) Powtarzaj czynności aż skończy się ciasto.
7) Omlet zdejmij z patelni, zwiń w matę bambusową, nadając kształt prostopadłościanu.

Źródło i zdjęcie: Bezpłatny dodatek do Gazety Wyborczej "Kulinarny Atlas Świata - Japonia" (25 luty 2005)
Przepis: Piotr Kornet, stylizacja: Zuzanna Wiciejowska, fotografia: Arkadiusz Ścichocki

Może byc smaczne, aczkolwiek jeszcze nie miałem okazji, żeby zrobic. Póki co szukam po sklepach bulionu dashi xDDD
 
 
 
Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl created by enquish from Slums-Attack.org poprawka v1.1 by DRaGoN